Prima   -  Presa   -  Noutăți - Programul Bazinul Mării Negre 2021-2027 a lansat apelul II de propuneri de proiecte

Programul Bazinul Mării Negre 2021-2027 a lansat apelul II de propuneri de proiecte

   
09.04.2024   684 Accesări  

la 29 martie 2024, Programul  Bazinul Mării Negre 2021-2027 a lansat apelul II de propuneri de proiecte cu termenul limită de depunere - 28 iunie 2024. Apelul este lansat simultan pentru ambele tipuri de proiecte, la scară mică și standard, fiecare cu propriul pachet de documente pentru solicitarea finanțării  și setul de reguli aplicabile.

Bugetul apelului II pentru beneficiarii din cele șapte țări participante la program (Republica Moldova, România, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Grecia, Armenia) constituie 46840,850 mil. EUR și este destinat pentru implementarea proiectelor comune, în baza principiului de parteneriat. Totodată, participarea în proiecte prevede co-finanțarea activităților de către beneficiari, în valoare de cel puțin 10% din bugetul proiectului.

Prioritățile de finanțare în cadrul apelului II al Programului Bazinul Mării Negre 2021-

2027 sunt următoarele:

Prioritatea 1 O regiune inteligentă, obiectiv specific - dezvoltarea și consolidarea capacităților de cercetare și inovare (proiecte standard);

Prioritatea 2 - O regiune curată și verde, obiectiv specific (i) - îmbunătățirea protecției și conservării naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi (proiecte standard și proiecte la scară mică), obiectiv specific (ii) - promovarea adaptării la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastre (proiecte standard și proiecte la scară mică);

Prioritatea 3 - O regiune  competentă și rezilientă obiectiv specific – construirea încrederii reciproce, în special prin încurajarea acțiunilor interpersonale (proiecte la scară mică).

Beneficiarii eligibili în cadrul apelului sunt:

-       Autoritățile publice (consilii raionale, consilii locale, municipalitate, ministere etc.);

-       Instituțiile publice (instituții de stat/regionale, universități și instituții de învățământ, agenții de dezvoltare regională, organisme de gestionare a parcurilor naturale și a ariilor protejate, institute de cercetare etc.);

-       Organizațiile non-guvernamentale (asociații, uniuni, fundații, universități private, dacă statutul lor juridic este al unei organizații non-profit, grupuri de acțiune locală, etc.).

Solicitările de finanțare a  propunerilor de proiecte se depun online, prin intermediul sistemului informațional JEMS, la link-ul: https://jems-bsb.mdlpa.ro/, care poate fi accesat de pe pagina web al programului.

În contextul contribuției de cofinanțare, recomandăm examinarea oportunității de accesare a acesteia în condițiile Hotărârii Guvernului nr.152/2022 cu privire la aprobarea Regulamentului privind gestionarea mijloacelor financiare ale Fondului național pentru dezvoltare regională și locală, în conformitate cu domeniile de intervenție și criteriile de eligibilitate prevăzute.

Totodată, informăm că, pe 10 aprilie 2024, ora 10:00, va avea loc o sesiune de informare, în format online, pentru potențialii beneficiari din toate țările participante în program. Pentru participare la sesiune rugăm înregistrați la link-ul: https://blacksea- cbc.net/communication/news/news-2024/info-session-online-on-2nd-calls-for- proposals-10-april-2024.

Ulterior, la data de 24 mai 2024, va avea loc sesiunea de informare în format fizic, la Chișinău, în cadrul căreia vor fi prezentate detalii și informații pentru potențialii beneficiari în contextul apelului II (invitațiile vor parveni în curând).

De asemenea, la nivel de program, este instituit Secretariatul Tehnic Comun responsabil de informarea potențialilor beneficiari cu privire la oportunitățile de finanțare și acordarea suportului acestora în procesul de depunere a cererilor de finanțare și implementare a proiectelor.

Astfel, pentru eventuale clarificări în procesul de depunere a cererilor de finanțare /implementare a proiectelor, rugăm contactați: Secretariatul Tehnic Comun al Programului: Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est, Adresa: Bd. Tomis 48, Constanta 900742, Romania, date de contact: email: office@bsb.adrse.ro, tel: +40 341 452 836.

Mai multe detalii despre regulile de depunere a cererilor de finanțare le găsiți pe pagina web al programului: https://www.blacksea-cbc.net/interreg-next-bsb-2021-2027/calls-for-proposals/second- call-for-proposals.