Prima   -  Presa   -  Noutăți - Un nou nivel de cooperare cu Solidarity Fund PL

Un nou nivel de cooperare cu Solidarity Fund PL

   
11.03.2022   1446 Accesări  

ADR UTA Găgăuzia a discutat joi, 10 martie 2022 cu Tomasz Horbowski, directorul Solidarity Fund PL în Moldova privind realizările comune ale instituțiilor și continuarea cooperării în astfel de domenii ca revitalizarea urbană și dezvoltarea orașelor-poli de creștere.

În cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanții Solidarity Fund PL în Moldova, Tatiana Donceva, directorul ADR UTA Găgăuzia, a menționat că dezvoltarea urbană este una dintre prioritățile Programului Operațional Regional al ADR UTA Găgăuzia pentru anii 2022-2024.

ADR UTA Găgăuzia va continua să colaboreze cu Solidarity Fund PL în Moldova în vederea implementării Programelor de revitalizare urbană în Regiunea de Dezvoltare  UTA Găgăuzia. Toate orașele și municipiile din autonomie sunt implicate în procesul de revigorare (revitalizare) a localităților, fiecare oraș are propriul Program de revitalizare și o listă de proiecte pe care intenționează să le implementeze în timpul programului.

Astfel, ADR UTA Găgăuzia implementează un proiect pilot în mun. Ceadâr-Lunga pentru revitalizarea microraioanelor orașului, care este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și din bugetul local. Solidarity Fund PL în Moldova prin Fondul Synergy, se va alătura și finanțării acestui proiect, dar pentru alte acțiuni din acest microraion.

Solidarity Fund PL în Moldova implementează o nouă abordare, care constă în fondul pilot Sinergie 2021/2022, menit să sprijine o abordare integrată a revitalizării urbane și să consolideze componenta economică și socială a proiectelor prezentate în Fondul Național pentru Dezvoltare Locală și Regională. Pariul va fi plasat pe cele mai îndrăznețe și avansate proiecte.

În cadrul întrevederii, au fost discutate și progresele înregistrate și continuarea cooperării în cadrul Programului Național pentru dezvoltarea orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, în care a fost inclus orașul Comrat.

Subiectul final al discuției a fost intensificarea cooperării dintre ADR UTA Găgăuzia și Solidarity Fund PL în Moldova în cadrul Programului LEADER în diverse aspecte. Urmează de menționat, că toate localitățile UTA Găgăuzia sunt implicate în Programul LEADER.