Prima   -  Presa   -  Noutăți - Credite pentru conservarea energiei oferite de NEFCO

Credite pentru conservarea energiei oferite de NEFCO

   
28.05.2019   754 Accesări  

De-a lungul anilor, NEFCO a implementat mai mult de 900 proiecte publice și private din diferite sectoare a 51 de țări din Europa de Est, Marea Baltică și regiunea Arctică și Barents. Sediul NEFCO este situat la Helsinki, Finlanda. De asemenea, instituția are un birou în Kiev, Ucraina și este reprezentată prin consultanți angajați pe termen lung la St Petersburg, Rusia.

Creditele pentru conservarea energiei reprezintă un instrument de finanțare la scară mică destinată autorităților publice locale de toate nivelurile din Republica Moldova pentru investiții în clădiri publice, cum ar fi:

 1. centre sociale
 2. școli, grădinițe
 3. spitale
 4. serviciul de iluminare stradală

Finanțarea poate fi utilizată pentru măsuri de conservare a energiei, urmare a renovării clădirilor publice precum și modernizarea iluminatului stradal.

Măsurile eligibile pot include:

 1. renovarea centralelor termice existente,
 2. instalarea de puncte termice individuale,
 3. termoizolarea clădirilor, țevilor precum și înlocuirea ușilor și ferestrelor cu alternative eficiente din punct de vedere energetic,
 4. înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente și/sau mercur cu LED-uri.

Pe parcursul întregului ciclu de identificare, implementare, monitorizare și dare în exploatare a proiectului, compania SINERGETIKA (Sisteme Inteligente in Energetica SRL) va veni în suportul Dvs. și va asigura implementarea reușită a proiectului inițiat.

Condițiile de finanțare:

 1. Debitor: Administrațiile Publice de nivelul I și II
 2. Tipul investițiilor: Clădiri publice cu menire socială,  scoli, grădinițe, spitale, dar și proiecte de iluminare stradală
 3. Suma împrumutului: maxim 500,000 Euro (echivalentul în MDL)
 4. Ponderea finanțării: maxim 90 % din costul proiectului
 5. Valuta: MDL
 6. Dobândă: 3 %
 7. Perioada de rambursare: maxim 5 ani
 8. Achiziții: Transparente, în conformitate cu regulile NEFCO

Pentru detalii asupra procesului de aplicare, Vă rog să transmiteți ca și răspuns la acest mesaj o solicitare (forma libera) care să descrie pe scurt idea de proiect. Vă rugăm să indicați numele persoanei de contact care sa poată răspunde la potențiale întrebări.  SINERGETIKA (Sisteme Inteligente in Energetica SRL) va veni în suportul Dvs. și va asigura implementarea reușită a proiectului inițiat.

NEFCO https://www.nefco.org/ este o instituție financiară internațională (IFI) înființată în 1990 de cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Scopul NEFCO este de a promova creșterea economică și acțiunile climatice, care ajută guvernele și ceilalți cofinanțatori să își atingă obiectivele de mediu și durabilitate. Concentrându-se pe proiecte mici și mijlocii cu rezultate tangibile, NEFCO oferă valoare adăugată sporită părților interesate.

Pentru detalii asupra procesului de aplicare, Vă rog să transmiteți o solicitare (forma libera) la adresa nicolae.zaharia@sinergetika.co, care să descrie pe scurt idea de proiect. Vă rugăm să indicați numele persoanei de contact care sa poată răspunde la potențiale întrebări.

Pentru întrebări de clarificare, Vă rog să contactați: +373 76 76 45 43