Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Chișinău a avut loc o Conferință anuală dedicată pomușoarelor

La Chișinău a avut loc o Conferință anuală dedicată pomușoarelor

   
26.02.2018   852 Accesări  

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca a participat ieri, la conferința anuală „Perspectivele de dezvoltare a sectorului de pomușoare din Moldova”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) și proiectului Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață al Producătorilor de Pomușoare (AMIB), finanțat de fundația HEKS-Moldova.

La eveniment s-au reunit producătorii de pomușoare din Republica Moldova, care au discutat despre inovațiile din domeniul de producere a pomușoarelor, cerințele și preferințele pieței, precum și noile tehnologii de cultivare a pomușoarelor ce sporesc creșterea calității fructelor.

În debutul evenimentului Vitalie Pintilei, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a vorbit despre importanța dezvoltării sectorului de producere a pomușoarelor și coalizării eforturilor fermierilor pentru a depăși provocările din domeniu.

 Vasile Luca, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că pomușoarele se încadrează într-o nișă cu perspective mari, generate de cererea înaltă de pe piața internă și cea externă, precum și a încurajat producătorii de pomușoare să facă schimb de experiențe și bune practici pentru a identifica provocările din sector și a identifica cele mai optime soluții.

În cadrul conferinței au fost prezentate avantajele plantațiilor intensive de pomușoare care pot oferi fructe uniforme, de calitate înaltă, aspect comercial și recolte înalte, chiar dacă investițiile de înființare a plantațiilor intensive ajung până la 2 milioane de lei per hectar.

În acest context, fermierii au fost informați despre asistența financiară oferită pentru producerea pomușoarelor de către proiectul USAID/APM, proiectul AMIB sau alte instituții finanțatoare, dar și subvențiile acordate de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură.

Totodată, agricultorii au discutat despre comercializarea pomușoarelor și acțiunile ce urmează să fie întreprinse pentru a spori competitivitatea acestor produse atât pe piața internă, cât și cea externă, cum ar fi implementarea cerințelor de siguranță a alimentului, respectarea standardelor GlobalGAP etc.

La eveniment au participat și experți străini, care și-au împărtășit experiența în producerea materialului săditor pentru plantațiile de pomușoare. 

Menționăm, cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru. Totodată, fermierii mai cultivă pomușoare mai puțin tradiționale cum ar fi afinul, goji, cornul sau ioșta. De asemenea, domeniul pomușoarelor din Republica Moldova înregistrează o continuă creștere pe parcursul ultimilor patru ani. În acest sens, suprafața plantată cu pomușoare a crescut de patru ori, în anul trecut fiind înregistrate circa 3,6 mii de hectare, iar anual plantațiilor cresc cu 3-4%, înregistrând o productivitate totală de circa 10 mii tone de pomușoare.  

Informații preluate de la Asociația „Pomușoarele Moldovei”