Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi oportunități pentru producătorilor agricoli.

Noi oportunități pentru producătorilor agricoli.

   
09.10.2017   457 Accesări  

Producătorii de pomuşoare din Moldova care planifică să-şi extindă plantaţiile, să modernizeze procesul de recoltare sau să achiziţioneze echipamente pentru păstrarea producţiei pot obţine granturi în cadrul proiectului USAID „Agricultura performantă în RM". 

Este vorba de granturi în valoare de $5-10 mii, care pot fi folosite pentru plantarea a noi soiuri de pomuşoare, mulcire şi instalarea tunelurilor, precum şi a echipamentului de irigare, recoltare, pre-răcire, depozitare frigorifică sau ambalare. Beneficiarii trebuie însă să confirme disponibilitatea de a contribui cu cel puţin 50% din necesarul investiţiei.

În opinia autorilor proiectului, granturile oferite de USAID vor ajuta sectorul să se dezvolte mult mai rapid, având în vedere că la sfârşitul anului 2016 suprafeţele plantate cu pomuşoare înregistrau 3 mii de hectare, fiind de trei ori mai mari decât în anul 2010.  

În anul trecut, 90% din pomuşoarele cultivate în Moldova au fost consumate în stare proaspătă şi procesată pe piaţa locală. Cele mai populare în Moldova sunt căpşunele, urmate de zmeură şi coacăza neagră. Totodată, în 2016 din Moldova au fost exportate 950 tone de zmeură (cu 240 tone mai mult decât în 2015), 360 tone de căpşune (+87,5 tone) şi 60 tone de mure (+40 tone).  

Conform prognozelor experţilor, până în 2020 suprafeţele plante cu pomuşoare se vor dubla şi vor fi de circa 6 mii hectare, iar recolta va depăşi 14,5 mii tone. 

Proiectul USAID "Agricultura performantă în RM" este prevăzut pentru perioada 2016-2021 şi are drept scop de a ajuta producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă şi să crească vânzările pe piaţa locală şi internaţională.